مفهوم کابل خشک چیست؟

در این مقاله، کاملترین پاسخ برای پرسش «کابل خشک چیست؟» ارائه میشود تا تعابیر مختلف این عنوان نزد کاربران، مشخص و معین گردد.

آنچه در این صفحه میخوانید:

همانطور که در تعاملات و گفت و گوهای رسمی و غیر رسمی عمومی، تفاوتهایی در لغات یا طریقه بیان آنها وجود دارد، در مذاکرات فنی نیز واژگان متفاوتی برای نامگذاری محصولات به کار میروند. اینجا قصد داریم پیرامون عنوان کابل خشک نکاتی را با شما به اشتراک بگذاریم و ببینیم در فرهنگ واژگان کاربران، این نام به چه محصول یا محصولاتی اطلاق میگردد.

منظور از کابل خشک چیست؟

کابل خشک چیست؟

مطالعات نشان میدهند اسم ترکیبی کابل خشک در میان فارسی زبانان، درباره یکی از دو مورد زیر به کار میرود:

  1. کابل هایی که با رسانای مفتولی ساخته شده اند
  2. کابل های فشار متوسط و فشار قوی بدون عایق روغنی

رایجترین مقصود کاربران از به کار بردن واژه خشک در معرفی یا درخواست یک کابل، همان مورد شماره یک است. یک علت اصلی ایجاد چند کلاس و شکل در هادیهای انواع سیم و کابل، دستیابی به ویژگیهای فیزیکی یا مکانیکی مورد نظر بوده است.

در کابلهایی که از رسانای مسی افشان کلاس 5 و 6 استفاده میشود، انعطاف پذیری یک هدف اصلی به شمار میرود. در نقطه مقابل کابلهای افشان، کابلهای مفتولی قرار دارند. به طور کلی، کابلهایی که با رسانای مسی یا آلومینیومی مفتولی کلاس 1 و 2 ساخته میشوند، انعطاف پذیری کمتری به نسبت کابلهای افشان خواهند داشت. به همین دلیل، شماری از کاربران واژه کابل خشک را برای معرفی این کابلها استفاده میکنند. معادل این عبارت را در زبان انگلیسی میتوان Rigid Cables بیان نمود.

در کنار این تعبیر، گروهی از کاربران، فن ورزان و مهندسان شبکه های برق، خاصه آنهایی که سن بالاتری دارند و استفاده کابلهای روغنی را در شبکه فشار متوسط قدیمی به یاد می آورند، از عبارت کابل خشک برای معرفی کابلهایی که فاقد عایق روغنی هستند نیز استفاده میکنند. مثلاً، کابل خشک 20 کیلوولت یعنی کابلی که امروزه رایج است و دارای عایق پلی اتیلن کراسلینک شده یا مشابه آن میباشد و عایقش از نوع سیال یا روغنی نیست.

کاربرد کابل خشک

حال با پاسخی که به سؤال کابل خشک چیست ارائه شد و دانستیم منظور اکثر کاربران از این عبارت، کابلهای مفتولی هستند؛ نگاهی بر ویژگیها و کاربردشان خواهیم داشت.

به عنوان یک قاعده کلی میتوان این گونه بیان نمود که رسانای تک مفتولی یا چند مفتولی تابیده شده، در کابلهای نصب ثابت به کار میرود. بنابراین، اگر کابلی به انعطاف پذیری بیشتر احتیاج خواهد داشت و یا متحرک خواهد بود، طبیعتاً باید با هادیهای مسی افشان ساخته شود.

از رسانای مفتولی و نیمه افشان در کابلهای گوناگونی مانند موارد زیر استفاده میگردد:

  • کابلهای برق مسی نصب ثابت سبک و معمولی
  • کابلهای قدرت ولتاژ پایین مسی یا آلومینیومی
  • کابلهای برق زمینی زره دار
  • کابل های خودنگهدار و فاصه دار آلومینیومی خطوط توزیع برق هوایی
  • کابلهای قدرت ولتاژ متوسط و ولتاژ بالای مسی یا آلومینیومی
  • انواع کابل تلفن و مخابراتی مسی
  • کابل های شبکه
  • کابل KNX
  • برخی از انواع کابل کواکسیال
  • انواع کابل کنترل مفتولی نصب ایستا، بدون زره و زره دار
  • کابل های ابزار دقیق
  • کابلهای اعلام حریق مقاوم در برابر آتش

پایداری بسیار خوب در نقاط اتصال، استحکام فیزیکی بیشتر، رسانایی الکتریکی بهتر و مقاومت بیشتر در برابر خوردگی، از مزیتهای مهم سیم و کابلهایی هستند که با هادی نیمه افشان و مفتولی یا اصطلاحاً خشک، ساخته میشوند.