اشتغال زایی صنعت سیم و کابل

در این مقاله پیرامون ظرفیت اشتغال زایی صنعت سیم و کابل، محدودیتها، چالشها، فرصتها و راهبردهای گسترش آن سخن به میان می آید.

صنعت یکی از چند روش اصلی بشر برای کسب درآمد است. از گذشته تا کنون، صنایع توانستند سهم قابل توجهی از اشتغال آفرینی را در جوامع به خود اختصاص دهند. بیش از یک قرن است که صنعت سیم و کابل در جهان به فعالیت میپردازد. در طول این سالها، این صنعت محل بروز استعدادهای افراد بسیار زیادی از کارآفرینان، مدیران، مهندسان، فن ورزان، کارگران و افراد دیگر در تخصصهای گوناگون بوده است.

ظرفیت اشتغال زایی صنعت سیم و کابل

ظرفیت اشتغال زایی صنعت سیم و کابل

یکی از نکاتی که غالباً پس از شروع سخن راجع به اشتغالزایی یک صنعت مطرح شده یا مورد پرسش قرار میگیرد، ظرفیت آن صنعت در ایجاد اشتغال است. در این مقاله که هدفش نگاهی بر پتانسیلهای صنعت سیم و کابل در زمینه اشتغالزاییست، نخست به شکل تیتروار به مشاغل یا مهارتهای مهمی اشاره میکنیم که این صنعت به طور مستقیم توانایی ایجاد و به کارگیری آنها را دارد:

  1. مهندسان صنایع
  2. مهندسان برق در گرایشهای قدرت، کنترل، مخابرات و الکترونیک
  3. تکنسینهای بهره بردار و کنترل ماشین آلات صنعتی
  4. مهندسین و متخصصان فن آوری مواد
  5. کارشناسان و کاردانان فیزیک و شیمی
  6. کارشناسان مکانیک
  7. مهندسان و فن ورزان تجهیزات ابزار دقیق
  8. کارگران ماهر و نیمه ماهر در فعالیتهای ساخت و تولید و بسته بندی
  9. مدیر منابع انسانی
  10. مدیر برنامه ریزی تولید
  11. کارشناس امور مالی
  12. کاردان حسابداری
  13. رانندگان لیفتراکهای دیزلی و برقی
  14. کارشناسان کنترل و تضمین کیفی
  15. کارشناسان بهداشت کار و محیط کار
  16. کارشناس استاندارد
  17. مدیر بازرگانی
  18. کارشناسان بازاریابی و فروش
  19. کارمندان امور دفتری و اداری
  20. کارشناس روابط عمومی

در کنار این موارد، صنعت سیم و کابل توانایی ایجاد شغل یا توسعه فضای کار و فعالیت را به صورت غیر مستقیم برای صنایع، خدمات و مهارتهای زیر نیز به همراه دارد:

  • صنایع مس، آلومینیوم و فولاد
  • صنعت پتروشیمی
  • صنایع ساخت ماشین آلات صنعتی
  • رانندگان خطوط حمل و نقل جاده ای
  • تولید کنندگان لباس و کفش کار صنعتی
  • فعالین امور گمرگی
  • شرکتهای حمل و نقل جاده ای، ریلی و دریایی
  • علاقه مندان صنف الکتریکی

موانع و چالشها

موانع رشد صنعت و علل رشد بیکاری

با بیان قابلیتهای صنایع سیم و کابل برای اشتغالزایی مفید و پایدار، شاید این سوال به ذهن مخاطبین خطور نماید که آیا هم اکنون این صنعت در ایران با ظرفیت کامل توانسته در زمینه ایجاد فرصتهای شغلی نقش ایفا کند یا خیر؟

پاسخ این پرسش متأسفانه منفیست. مجموعه ای از چالشها سبب شده اند که خروجی صنعت سیم و کابل در ایران کمتر از 40 درصد ظرفیت آن باشد. مواردی مانند رکود اقتصادی، تحریمها، تولیدات غیر استاندارد در متن و حاشیه صنعت و نبود ساختار منسجم و قوی در بازاریابی و فروش، از عوامل مهم این مسئله به شمار میروند.

فرصتها و راهبردهای رشد اشتغال زایی

هم افزایی برای رشد اشتغال زایی صنعت سیم و کابل

رشد تقاضای انرژی الکتریسیته، گسترش خطوط مخابراتی و ارتباطی و رشد صنایع سبب پایداری و افزایش تقاضای محصولات صنعت سیم و کابل شده است. این یعنی در مقیاس جهانی، همواره تقاضای خوبی برای این گروه از کالاها وجود دارد. بنابراین با یافتن و به کار بستن راه هایی به منظور رفع یا کم اثر کردن چالشها و موانع بیان شده، میتوان ضمن رونق این صنعت، شاهد تأثیر کامل آن در موضوع اشتغالزایی بود.

اما راهبرد و برنامه ای که برای دستیابی به این مهم لازم است، بر پایه سه نکته زیر خواهد بود:

  1. هم افزایی و همکاری بین شرکتها به منظور استفاده بهتر از توانمندیهای فعالین صنعت و تجارت سیم و کابل و شرکتهای حمل و نقل، امور گمرگی و نقل و انتقال پول
  2. توجه ویژه به ایجاد سازمان فروش قوی با برنامه پربازده تبلیغات و بازاریابی در گستره بازارهای بین المللی
  3. اهتمام ویژه در زمینه برندسازی و بهبود دیدگاه و ذهنیت مشتریان داخل و خارج از کشور پیرامون تولیدات ایرانی استاندارد

خروجی این اقدامات سبب رشد فروش شرکتهای سیم و کابل ایرانی میگردد. رشد فروش به دنبال خود باعث به کارگیری ظرفیت معطل تولیدی و رفع برخی مسائل مالی این شرکتها خواهد شد. با یک نگاه ساده به آثار این دستاوردها، میتوان متوجه شد که ظرفیت بسیار خوبی برای اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم آزاد خواهد شد.

مطابق آمارها، صنعت سیم و کابل در ایالات متحده سبب ایجاد اشتغال مستقیم برای 24900 نفر شده است. رشد سالانه اشتغال در این صنعت از سال 2017 تا 2022، به طور متوسط 0.3 درصد بوده است. همچنین، میانگین تعداد کارکنان شرکتهای تولید کننده سیم و کابل در این کشور، 77 نفر به ازای هر شرکت میباشد.