کابل ISIRI چیست؟ انواع آن کدامند؟

با تغییر نام مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به سازمان ملی استاندارد ایران، استاندارد کابل ISIRI به INSO تبدیل شده است. در این بخش به شما از انواع کابلهایی که باید برابر با این استاندارد ملی تولید شوند، خواهیم گفت.

ISIRI مخفف چیست؟

کابل تخت 4 رشته نمره 1.5

حروف اختصاری ISIRI برگرفته از سرواژه های “Institute of Standards and Industrial Research of Iran” است که ترجمه آن به فارسی میشود: «مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران». این مؤسسه که تأسیس آن به سال 1339 هجری شمسی بازمیگردد، مرجع اصلی و رسمی تدوین و ابلاغ استانداردها در کشور ایران است.

در سال 1390 ه.ش، نام این مؤسسه به «سازمان ملی استاندارد ایران» تغییر یافت. بر پایه همین موضوع، حروف INSO که کوتاه شده عبارت “Iran National Standard Organization” است، جانشین ISIRI شد. در سازمان بین المللی استاندارد ISO نیز سازمان استاندارد ایران با همین شناسه جدید INSO شناخته میشود.

با این توضیحات، مقصود از کابل ISIRI کابلهایی هستند که برابر با مفاد استانداردهای ملی ایران طراحی، تولید و تأیید میشوند. همانطور که گفتیم، بهتر است در تولیدات جدید از شناسه INSO برای بیان کد استاندارد ملی ایران استفاده شود.

انواع کابل مطابق با ISIRI یا INSO

لوگوی جدید سازمان ملی استاندارد ایران

اکنون نگاهی خواهیم داشت بر کابلهایی که برای تولید آنها از سوی سازمان ملی استاندارد ایران استاندارد لازم الاجرا موجود است و کد استاندارد ملی آنها را بیان میکنیم:

  • 607-1 تا 7-607 : انواع سیم و کابل با عایق و روکش پلی وینیل کلراید با ولتاژ اسمی تا خود 450/750 ولت
  • 1926-1 تا 6-1926 : کابلهای با عایق لاستیکی و با ولتاژ اسمی تا خود 450/750 ولت
  • 3569-1 : کابل های قدرت با عایق اکسترود شده با ولتاژ اسمی 1 کیلوولت و 3 کیلوولت
  • 3569-2 : کابلهای قدرت با عایق اکسترود شده با ولتاژ اسمی 6 کیلوولت تا خود 30 کیلوولت (ولت 36000=Um)

افزون بر این موارد، سازمان استاندارد ایران، استانداردهایی دیگری نیز برای بیان مشخصات رسانا، عایق و روکش این کابلها و نیز دستورالعملهای آزمایش کابلها، نگارش و منتشر کرده است.

با نگاهی به بخشهای مختلف کدهای استاندارد مذکور، متوجه میشویم که در ایران برای بخش قابل توجهی از انواع سیم و کابل، استاندارد اجباری وجود دارد:

  1. سیم برق و ارت مسی عایقدار افشان، مفتولی و نیمه افشان
  2. کابلهای برق سبک مسی انعطاف پذیر
  3. کابل های برق معمولی انعطاف پذیر
  4. کابلهای برق و فرمان گرد و تخت بالابر و اتصالات متحرک
  5. کابل های برق معمولی مسی نصب ثابت
  6. کابلهای فرمان افشان مسی بدون حفاظ فلزی الکتریکی
  7. کابل های فرمان افشان مسی با حفاظ فلزی الکتریکی
  8. کابلهای رابر، سیلیکونی و جوشکاری
  9. کابل های قدرت فشار ضعیف مسی و آلومینیومی
  10. کابلهای قدرت ولتاژ متوسط آلومینیومی و مسی

کاربران این محصولات باید به دارا بودن نشان و کد رهگیری استاندارد ملی توجه بفرمایند و از خریداری و به کارگیری سیم و کابلهای غیر استاندارد خودداری کنند. سازگاری کابلها با استانداردهای رسمی، اولین و حداقل شاخصه ایست که وجود آن میتواند موجب حفظ سرمایه های جانی و مالی کاربران و مصرف کنندگان گردد.