قیمت سیم یک و نیم افشان و ارت

قیمت سیم یک و نیم، تغییرات و نوسانات آن، رابطه میان سطح کیفی و قیمت، تفاوت یا عدم تفاوت قیمت سیم افشان رنگی و ارت و چگونگی خرید آسان، پرسشهای مهم مشتریان این محصول هستند و ارائه بهترین پاسخها به این سوالات، هدف ماست.

سیمهای برق عایق دار با سه فاکتور یا شاخصه مهم دسته بندی میشوند. تغییرات یا تفاوتها در تعیین قیمت هم با این 3 موضوع مرتبط هستند. نخست درباره این سه شاخصه نکاتی را عرض میکنیم و پس از آن در مورد عوامل مؤثر بر قیمت خواهیم گفت.

دسته بندی سیم های برق

قیمت سیم افشان

  1. شکل، نوع یا ساختار هادی سیم: افشان، نیمه افشان و مفتولی
  2. جنس عایق سیم: پی وی سی در رنگهای گوناگون و رنگ سبز و زرد مخصوص ارت، سیلیکون، LSZH و دیگر عایقها
  3. سایز سیم برق: بر مبنای استاندارد IEC یا AWG سایز بندی سیمهای برق صورت میگیرد. نوع اول رایجتر است و مبنای آن سطح مقطع هادی سیم با واحد میلیمتر مربع میباشد.

سیم برق یک و نیم

سیم برق یک و نیم سیم عایق داریست که سطح مقطع هادی مسی آن 1.5 میلیمتر مربع میباشد. هادی سیم یک و نیم میتواند به شکل افشان باشد که از کنار هم قرار گرفتن 30 رشته مسی 0.255 میلیمتری تشکیل شده است. در شکلی دیگر سیم برق 1.5 تنها شامل یک مفتول است و به نام سیم برق مفتولی خوانده میشود. و نهایتاً در نوع نیمه افشان، این سیم متشکل از 7 رشته مفتول مسی میباشد.

مهمترین دلیل تنوع در شکل یا کلاس رسانای سیمها، رسیدن به ویژگیهای متفاوت فیزیکی و مکانیکی است. مثلاً سیم افشان انعطاف پذیری بالاتری دارد و یا سیم مفتولی برای نصب ثابت گزینه مطلوبی خواهد بود. قیمت سیم یک و نیم افشان و مفتولی نیز مقداری متفاوت است.

شاخصه های سیم یک و نیم مرغوب

سیم برق یک و نیم

این روزها بازار سیم و کابل ایران پر است از انواع نامها و نشانها و مخلوطی از محصولات استاندارد و غیر استاندارد. همین نکته سبب شده است که مشتریان در انتخاب سیم برق استاندارد و مناسب دچار سردرگمی و تردید شوند. ما اینجا هستیم تا نکته هایی را در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید آگاهانه انتخاب نمایید:

  • سیم برق عایق دار افشان یا نیمه افشان حتماً باید از مس خالص ساخته شود. قلع اندود بودن این سیمها نیز مجاز است.
  • به کارگیری هادی آلومینیومی با روکش مس (CCA) یا دیگر آلیاژها در این سیمها ممنوع است.
  • مقاومت الکتریکی هادی افشان 1.5 در دمای 20 سلسیوس، نباید بیشتر از 13.3 اهم/کیلومتر باشد.
  • قطر نهایی این سیم (رسانای مسی + عایق) تقریباً 3 میلیمتر خواهد بود.
  • پروانه کاربرد علامت استاندارد سازمان ملی استاندارد و کد 10 رقمی مربوط به آن، نشانه خوبی برای تشخیص سیم برق استاندارد است.
  • به تاریخ انقضای پروانه استاندارد و تطابق میان نام تجاری درج شده در آن با نام تجاری مندرج بر روی سیم دقت بفرمایید.

نکات دیگری هم درباره برندها و اصالت آنها وجود دارد که در مذاکره با مشتریان به آنها اشاره میشود.

 کاربرد سیم یک و نیم

سیم یک و نیم

سیم افشان با نمره 1.5 در سیم کشی روشنایی ساختمانهای گوناگون و همین طور سیم کشی داخل تابلوهای صنعتی و کنترل به کار میروند. سیم با رنگ بندی متنوع به منظور تمایز و تشخیص راحتتر در سیم کشی، تولید و استفاده میگردد. معمولاً رنگهای قرمز، مشکی، طوسی و قهوه ای برای فاز و آبی برای نول انتخاب میشوند.

رنگ سیم افشان ارت هم به صورت اختصاصی سبز – زرد است. این سیم مطابق نامش برای تکمیل سیستم زمین حفاظتی استفاده میشود.

سیم یک و نیم چند آمپر ظرفیت دارد؟

ظرفیت آمپری هر سیم برق با توجه به جنس و سایز رسانای آن، جنس عایق، دمای محل بهره برداری و روش نصب تعیین میشود. مشخص کردن محدوده برای جریان عبوری از سیمهای برق به منظور جلوگیری از تغییر شکل هادی و مهمتر از آن سالم و ایمن ماندن عایق است.

در جدول زیر جریان مجاز سیم یک و نیم با عایق PVC که یشینه دمای مجاز کار عادی آن 70+ سلسیوس است، در شرایط نصب مختلف و دمای 25+ سانتیگراد بیان شده است:
جریان مجاز سیم 1.5چنانچه دمای محیط مقداری به غیر از 25 درجه سلسیوس باشد، جریان مجاز را با ضرایب اعلام شده در جدول زیر به دست خواهیم آورد:
ضریب جریان مجاز

سیم 1.5 نسوز

سیم نسوز 1.5

سیم با همین سایز و همین سطح مقطع و با قابلیت مقاومت در برابر حرارت و آتش، وجود دارد. ویژگی استحکام حرارتی بالا در این سیم حاصل از به کارگیری عایقی غیر از PVC است. معمولاً سیلیکون رابر عایقی مناسب برای مقاوم ساختن سیم در برابر دماهای بالا تا 200+ درجه سلسیوس میباشد.

روش رایج برای ساختن سیم 1.5 مقاوم در برابر آتش، استفاده از نوار میکاست. نوار میکا و عایق هالوژن فری و کم دود میتوانند استحکام حرارتی تا 750+ سانتیگراد را به مدت 90 تا 180 دقیقه برای سیم فراهم سازند.

قیمت سیم یک و نیم

تا این بخش از ساختار و ظرفیت سیم سایز 1.5 گفته شد. با شناخت بهتر انواع سیم یک و نیم بهتر میتوانیم از قیمت آن بگوییم. با توجه به نکات بیان شده، قیمت سیم یک و نیم تابع فراسنجهای زیر خواهد بود:

  • نرخ روز مفتول مسی مخصوص تولید سیم و کابل
  • نوع سیم: افشان، مفتولی، ارت یا نسوز
  • جنس عایق
  • درجه کیفی یا سطح مرغوبیت سیم
  • کمیت یا مقدار سفارش

سیم افشان رنگی و ارت تفاوت چندانی در قیمت ندارند؛ اما سیم مفتولی قیمت بیشتری دارد. همچنین قیمت سیم یک و نیم معمولی به مراتب ارزانتر از سیم دما بالا میباشد. با افزایش نرخ مس، قیمت سیم یک و نیم هم افزایش خواهد داشت و کاهش قیمت مفتول مس تأثیری مشابه بر نرخ سیم 1.5 برجای میگذارد. میان مرغوبیت یک سیم برق و قیمت آن رابطه مستقیم و میان مقدار سفارش و قیمت، رابطه معکوس وجود دارد.

باید به این نکته توجه نمایید که خسارات منتج از به کارگیری سیمهای غیر استاندارد و نامرغوب بسیار بیشتر از قیمت سیم مرغوب است؛ پس خرید سیمهای ظاهراً ارزان که نامرغوب هستند، حتی از نظر اقتصادی نیز توصیه نمیشوند و به نفع خریداران نخواهند بود.