سیم مورد استفاده در برق ساختمان

نوع و سایز مناسب سیم های مورد استفاده در برق ساختمان را باید بر پایه محاسبات، استاندارد و مقررات ملی ساختمان برگزید. اطلاعات بیشتر را در ادامه متن بخوانید.

امروزه نمیتوان ساختمانی را بدون داشتن امکان استفاده از برق تصور نمود. زندگی، کار، ورزش و آسایش بشر به انرژی الکتریسیته وابسته است. توزیع این انرژی در داخل ساختمانها بر عهده کابلها و سیمهای برق است. هنگامی که میخواهیم راجع به سیمهای برق ساختمانی گفت و گو داشته باشیم، نکات مهمی مانند: جنس و کلاس رسانای سیمها، سایز آنها و جنس عایقشان مطرح میشود.

جنس هادی سیم برق ساختمان

سیم مسی NYA

در بسیاری از استانداردهای تولید سیم و کابل و مقررات سیمکشی ساختمانها به صراحت بیان شده که تنها رسانای مجاز برای ساخت سیمهای برق داخل ساختمان، مس است. این موضوع در اکثر کشورها مورد توجه و تأکید میباشد.

بیشتر سیم های مورد استفاده در برق داخل ساختمان سایزهایی تا 6 میلیمتر مربع و کمتر از آن دارند. در این سایزها تنها فلز مس است که میتواند اطمینان کافی پیرامون هدایت الکتریکی مناسب، پایداری در نقاط اتصال و طول عمر مفید بالا ایجاد نماید.

در بسیاری از کشورهای واقع در آمریکای شمالی و اروپا، از سیمهای برق با رسانای مسی مفتولی یا نیمه افشان برای سیمکشی ساختمانها استفاده میگردد. هرچند در مقررات ملی ساختمان ایران مبحث سیزدهم نیز آورده شده که سیمهای برق تا سطح مقطع 10 میلیمتر مربع باید از نول مفتولی مسی باشند؛ اما از گذشته به کارگیری نوع افشان این سیم در ایران رایج بوده است.

دلیل استفاده از سیم مفتولی در سیم کشی ساختمان

شاید برای علاقه مندان این پرسش مطرح شود که علت به کارگیری سیم برق مفتولی یا توصیه به استفاده از آن در سیمکشی ساختمانها چیست؟ برای پاسخ به این پرسش میتوان دلایل زیر را بیان نمود:

  • رسانای مسی مفتولی کلاس 1 و 2 از پایداری بهتری در اتصالات و ارتباطات برخوردارند.
  • هادی مفتولی مسی مقاومت الکتریکی کمتری نسبت هادی افشان مسی در سایز یکسان دارد؛ هرچند این اختلاف زیاد نیست.
  • سیم مفتولی و نیمه افشان معمولاً استقامت فیزیکی و مکانیکی بیشتری خواهد داشت.

سرشت عایق سیمها

آمیزه ترموپلاستیک PVC رایجترین ماده به کار رونده در ساخت بخش عایق سیمهای برق است. این عایق قابلیتهای متعددی مانند رنگپذیری آسان، مقاومت مطلوب در برابر رطوبت و عمر مفید بالایی دارد. همچنین به نسبت دیگر مواد نارسانا، قیمت پایینتری خواهد داشت.

در کنار مزایای بیان شده، دو مسئله ایجاد دود و انتشار گازهای سمی در زمان سوختن عایق و روکش پی وی سی از معایب آن به شمار میروند. به این دلیل است که پیشنهاد میشود به ویژه در ساختمانها بزرگ با تراکم جمعیت بالا، از سیمهایی استفاده شود که بهره مند از عایق LSZH هستند. این عایقها در صورت سوختن، بسیار کم دود خواهند بود و گازهای سمی و هالوژنی از آنها متصاعد نخواهد شد.

اندازه سیم های برق ساختمان

سیم مورد استفاده در برق ساختمان

بهترین و قابل اعتمادترین روش برای انتخاب سایز یا اندازه سیمهای برق ساختمان، توجه به محاسبات و پیشنهاد مهندس طراح برق ساختمان خواهد بود. دلیل این موضوع موارد زیر است:

  1. طراح با توجه به مقدار برق مصرفی پیش بینی شده برای هر بخش، سایز مناسب سیم و کابلها را محاسبه و اعلام میکند.
  2. مهندس بخش الکتریکی ساختمانها با توجه به وضعیت آب و هوایی شهر یا روستایی که ساختمان در آنجا احداث میشود، اقدام به پیش بینی مصرف برق تجهیزات الکتریکی و انتخاب سایز سیم بر پایه حداکثر دما خواهد نمود.

همچنین در مقررات ملی ساختمان ایران اعلام شده است که سطح مقطع سیمهای برق ساختمانی نباید از موارد زیر کمتر باشند:

  • روشنایی: حداقل 1.5 mm²
  • پریز: کمینه 2.5 mm²
  • دیگر مصارف الکتریکی به جز روشنایی و پریز: حداقل 1.5 mm²

خرید سیمهای برق ساختمانی استاندارد

نامیرا کابل با تمام دانش، تجربه و امکانات خویش، در خدمت مشتریان گرامیست تا انواع سیم برق مورد نیاز پروژه های ساختمانی آنها را تأمین نماید. سیمهایی که سازگار با استانداردهای ملی و جهانی تولید شده اند و کیفیت ساخت آنها به شکل کتبی برای خریداران تضمین میشود.