آیا میدانید تأثیر نرخ ارز بر قیمت سیم و کابل چه مقدار است؟ چرا بالا و پایین رفتن قیمت دلار سبب افزایش یا کاهش قیمت سیمها و کابلها میشود؟
حتماً شما مخاطب گرامی ساکن کشور ایران با این موضوع رو به رو شده اید که بسیاری از تولید کنندگان یا عرضه کنندگان کالاها، تغییر قیمت محصولاتشان را وابسته به تغییر نرخ دلار یا ارزهای دیگر مانند یورو میدانند. مثلاً زمانی که یک محصولی گران میشود و دلیل گرانی را میپرسیم، با این پاسخ مشترک رو به رو میشویم که: “دلار گرون شده!”
حال باید دید که تغییر نرخ دلار واقعاً در قیمت تمام شده آن محصول مؤثر است یا خیر و این تأثیر چه مقدار است. ما در این مقاله پیرامون کم و کیف اثر این پارامتر بر تعیین قیمت سیم و کابل با شما خواهیم گفت.
تأثیرات نرخ دلار
دلار ایالات متحده آمریکا یا همان USD، همچنان مهمترین ارز در معاملات دنیاست. این موضوع سبب میشود که کوچکترین تغییر در ارزش و نرخ برابری یا تبدیل این واحد پول، بر قیمت کالاهای مبادله شده مؤثر واقع شود.
رخدادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از یک سو و حوادث طبیعی از سمتی دیگر میتوانند موجب تغییر یا نوسان ارزش دلار شوند. در ایران هم نرخ دلار بر اساس تغییرات مدیریتی، تصمیمهای کلان و تغییر شاخصه های اقتصادی داخلی و مواردی دیگر مانند تحریمها یا رفع تحریمها، دچار نوسان میگردد.
محصولاتی که مواد اولیه تولید آنها وارداتی است، تأثیری مستقیم از تغییر نرخ ارز میپذیرند. محصولاتی هم وجود دارند که متریال ساخت آنها از دیگر کشورها وارد نمیشود؛ اما تعیین قیمت آنها بر اساس نرخهای جهانی صورت میگیرد.
تأثیر نرخ ارز بر قیمت سیم و کابل
حال به تأثیر تغییرات نرخ ارز یا دلار بر صنعت سیم و کابل و قیمت تمام شده محصولات آن میپردازیم:
- واردات مواد اولیه: سهم قابل توجهی از مواد اولیه به کار رفته در صنعت سیم و کابل، تولید داخلیست. بر این اساس تغییر نرخ دلار از این نظر بر قیمت تمام شده اکثر این محصولات تأثیر چندانی نخواهد داشت.
- واردات سیم و کابل: درصد بالایی از انواع سیم و کابل مورد نیاز کشور، از تولیدات داخلی تأمین میگردد. سهم محصولات وارداتی به مقداری نیست که نقشی در تعیین قیمت داخلی انواع سیم و کابل داشته باشد.
- تعیین قیمت مواد اولیه بر اساس نرخ دلار: قیمت مس و آلومینیوم – به عنوان دو ماده اولیه اصلی در تولید انواع سیم و کابل – در مرکز مبادلات کالای ایران (IME) بر پایه میانگین نرخ هفتگی مرکز مبادلات فلزات لندن (LME) و میانگین نرخ دلار محاسبه و تعیین میشود. این یعنی دو اثر مستقیم دلار بر قیمت سیم و کابل.
با این اوصاف، متوجه میشویم که تأثیر نرخ ارز بر قیمت سیم و کابل در بازار ایران از طریق اثرگذاری آن بر قیمت جهانی مس، آلومینیوم و محصولات پتروشیمی از یک سو و تعیین قیمت داخلی این محصولات بر اساس میانگین نرخ دلار از سویی دیگر، حادث میشود.
بنابراین، درست است که بیشتر مواد اولیه صنعت سیم و کابل از منابع داخلی تأمین میشود؛ اما مادامی که قیمت این متریالها بر اساس قیمتهای جهانی و نرخ تبدیل ارز محاسبه و داد و ستد گردد، نرخ دلار عاملی بسیار اثرگذار بر قیمت سیم و کابل در ایران خواهد بود.