انواع سیم افشان مسی استاندارد

به دنیای سیم افشان مسی استاندارد خوش آمدید. در مرکز فروش بزرگ نامیرا کابل، اطلاعات کافی و تضمینهای لازم درباره کیفیت ساخت محصولات تقدیم شما میگردد.

سیم افشان مسی چیست؟

همین ابتدای کلام، برویم سراغ این پرسش تا با جوابی که برای آن ارائه میکنیم، دقیقاً معلوم شود که قرار است پیرامون چه محصولی گفت و گو داشته باشیم.

قیمت سیم افشان

نام این محصول از سه کلمه تشکیل یافته است. “سیم” گرچه در زبان پارسی به معنای نقره میباشد؛ اما به دلیل شباهتش با نام یک شرکت اروپایی که در گذشته های نسبتاً دور اقدام به عرضه سیم برق در ایران میکرد، به معادل واژه Wire تبدیل شد.

“افشان مسی” به تارهای نسبتاً پر تعداد مس که به طور غیر منظم به هم تابیده شده اند تا بخش هادی یا رسانای سیم را بسازند، اشاره دارد. در زبان انگلیسی از عبارت Fine Stranded و Flexible برای بیان ویژگی این سیمها استفاده میگردد که مفهومی مشابه افشان و انعطاف پذیر دارند.

با این اوصاف، دانستیم که مقصود از عنوان این محصول چیست.

کاربرد سیم افشان

شکل و ساختار رسانای این سیم ها موجب میشود که از نرمی و انعطاف پذیری خوبی برخوردار باشند. این ویژگی سبب میگردد سیمکشی و عبور سیم در فضاهای محدود به راحتی انجام شود. میتوان گفت هر جا که چنین خاصتی از سیم مورد انتظار باشد و استانداردها در نظر گرفته شوند، میتوان از سیم افشان استفاده نمود.

اولین و مهمترین کاربرد این سیمها در تمامی کشورها، استفاده از آنها در وایرینگ تابلوهاست. این سیمها در برقراری ارتباط الکتریکی تجهیزات تابلوهای برق، کنترل، اندازه گیری، رله، حفاظت، ابزار دقیق و سوئیچینگ به کار میروند.

کاربرد بعدی، وایرینگ داخلی تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی است. همان خصیصه منعطف بودن، سیم افشان را به انتخاب اول طراحان و سازندگان دستگاهها تبدیل کرده است. سیم کشی داخل خودروها، هواپیماها، هلی کوپترها و روباتها نیز اغلب با همین سیمهای افشان صورت میگیرد.

در کشور ایران و چند کشور دیگر، از سیم افشان برای سیمکشی ساختمانها هم استفاده میشود. البته در بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکایی، سیمهای مفتولی و نیمه افشان برای این کاربری انتخاب میگردند. مقررات ملی ساختمان در ایران هم توصیه به استفاده از سیم مفتولی مسی نموده است؛ اما از گذشته به کارگیری نوع افشان متداول بوده و همچنان رایج است.

در کنار استفاده از این سیمها برای تبادل جریانهای الکتریکی، کاربرد مهم دیگری به عنوان سیم ارت خواهند داشت. در همه کاربردهایی که به آن اشاره کردیم، به سیمهایی برای برقراری مدار حفاظت در برابر شوکهای الکتریکی حاصل از تماس با بدنه فلزی تجهیزات آسیب دیده، نیاز خواهد بود. از سیمهای افشان با رنگ عایق مخصوص برای سیمکشی زمین حفاظتی استفاده میشود.

استاندارد سیم انعطاف پذیر

این که بسیاری از مردم به دنبال محصولات استاندارد میگردند، یک اقدام درست و منطقیست. استانداردها با تعیین حدود و معیارها، موجب میشوند محصولات صنعتی به شکلی ایمن و کارآمد طراحی و ساخته شوند.

سیمهای برق و ارت افشان یا انعطاف پذیر، به سبب اهمیتی که در برقراری مدارهای الکتریکی و حفاظتی دارند، مشمول استانداردهای اجباری و لازم الاجرا گشته اند. در اینجا به این استانداردها اشاره میکنیم:

  • IEC 60227-3: استاندارد جهانی برای کابلها با عایق PVC تا ولتاژ نامی 450/750 ولت؛ بخش سوم: کابلهای بدون روکش نهایی (سیمها) برای سیم کشی نصب ثابت
  • INSO 607-3: استاندارد ملی ایران؛ سیمها برای سیم کشی نصب ثابت با ولتاژ اسمی تا و خود 450/750 ولت
  • INSO (607) 06: سیم با هادی قابل انعطاف برای مصارف عمومی و ولتاژ نامی 300/500 ولت
  • INSO (607) 02: سیم با هادی قابل انعطاف برای مصارف عمومی و ولتاژ نامی 450/750 ولت
  • INSO (607) 42: بند تخت بدون روکش (سیمهای دو رشته تخت)
  • EN 50525-2-31: استاندارد اروپا برای کابلهای تک رشته بدون روکش نهایی (سیم) با عایق ترموپلاستیک PVC
  • VDE 0281-3: استاندارد آلمانی برای سیم و کابلهای با عایق پلی وینیل کلراید تا خود ولتاژ نامی 450/750 ولت
  • IEC 60228: استاندارد بین المللی برای هادیهای سیم و کابلهای عایق شده
  • 3084: استاندارد ایرانی برای هادیهای سیم و کابلهای عایق شده
  • IEC 60332: آزمایش مقاومت در برابر انتشار شعله عمودی (Flame Retardant) روکش سیم و کابلها
  • BS/EN 50525-3-31: سیمهای تک رشته با عایق بدون هالوژن و کم دود با ولتاژ نامی تا و خود 450/750 ولت
  • IEC 60754-1: آزمایش مقدار گازهای اسیدی و هالوژنی متصاعد شده از عایق و روکش سیم و کابلها در زمان سوختن
  • IEC 61034-1-2: دستورالعمل اندازه گیری تراکم دود منتشر شده از سیم و کابلها در زمان سوختن

انواع سیم افشان

سیم افشان مسی را میتوان با معیارهایی مانند جنس عایق (در اصطلاح عمومی روکش هم گفته میشود)، سایز، ولتاژ نامی و رنگ دسته بندی کرد. با در نظر گرفتن همین ملاکها به بیان انواع این محصول میپردازیم:

  1. سیم مسی افشان با روکش ترموپلاستیک پی وی سی
  2. سیمهای افشان مس قلع اندود با عایق PVC
  3. سیم نایلون یا سیم سفید تخت دولای برق
  4. سیم افشان با ولتاژهای نامی 300/300، 300/500 و 450/750 ولت
  5. سیم با رسانای کلاس 5 و کلاس 6
  6. سیمهای افشان با عایق کم دود و هالوژن فری
  7. سیم های افشان با عایق PVC مقاوم در برابر گرما
  8. سیمهای افشان مس قلع اندود با عایق ترموست سیلیکون مقاوم در برابر حرارت
  9. سیمهای مقاوم در برابر آتش با عایق خود خاموش شونده
  10. سایز بندی سیم افشان مطابق استاندارد IEC با واحد میلیمتر مربع: 0.5، 0.75، 1، 1.5، 2.5، 4، 6، 10، 16، 25، 35، 50، 70، 95، 120، 150، 185 و 240
  11. سیم های افشان با سایزبندی AWG
  12. رنگ سیم: قرمز، آبی، قهوه ای، مشکی، زرد، طوسی، سفید، سبز، نارنجی، صورتی، بنفش و سبز/زرد مخصوص ارت

مشخصات فنی سیم های افشان معمولی

سیم افشان مسی استاندارد

  • ولتاژ نامی: 300/500 ولت تا سایز 1 mm² و 450/750 ولت برای سایزهای 1.5 mm² و بالاتر
  • ساختار سیم: Cu/PVC
  • درجه بندی دمای کار: 30- تا 70+ سانتیگراد در نصب ثابت و 5- تا 70+ سانتیگراد در نصب قابل انعطاف
  • جنس و کلاس رسانا: مس انیل شده افشان کلاس 5 خالص
  • جنس عایق: آمیزه پلی وینیل کلراید یا به اختصار PVC نوع C با ویژگی خود خاموش شونده و عدم گسترش شعله آتش
  • رنگ عایق: متنوع
  • کمینه شعاع خمش: 6 برابر قطر نهایی سیم
  • کد مشخصه سیم: NYAF, H03V-K, H05V-K
  • شرایط مجاز نصب: درون تابلوها، داخل داکتها، لوله ها و ترانکینگها و سیمکشی داخل وسایل الکتریکی
  • شرایط غیر مجاز نصب: مستقیم در فضای آزاد، در تماس یا مجاورت اجسام و وسایل داغ، مستقیم بر روی سینیها یا درون کانالها و مستقیم زیر گچ

در جدول زیر مشخصات بیشتری را از سایزهای مختلف این سیم شامل ضخامت عایق، میانگین قطر نهایی، حداکثر مقاومت الکتریکی و وزن تقریبی، مشاهده میفرمایید:

جدول مشخصات سیم افشان مسی معمولی

در معرفی سیم افشان بیان کردیم که رسانای آن از تعداد نسبتاً زیادی مفتولهای نازک مسی ساخته شده است. بد نیست نگاهی هم بر تعداد و حداکثر قطر مجاز این تارهای مسی در سطح مقطعهای گوناگون داشته باشیم:

تعداد رشته های مسی هادی افشان کلاس 5

و اگر علاقه مند باشید حداکثر جریان مجاز سیم های افشان با عایق PVC  معمولی را بدانید، توجه شما را به جدول زیر جلب میکنیم. در این جدول، بیشینه جریان مجاز سایزهای 1 تا 120 میلیمتر مربع این محصول در دماهای گوناگون از 5+ تا 50+ سانتیگراد و نصب تا سه رشته داخل یک لوله آورده شده است:

جدول جریان مجاز سیم افشان

سیم افشان تخت دو رشته

این محصول که با نامهای متعددی مانند بند تخت بدون روکش، سیم سفید برق و سیم نایلون هم شناخته میشود، از ساختار منحصر به فردی بهره مند است. دو رشته سیم افشان مسی عایق شده به طور موازی در کنار هم قرار گرفته و به هم چسبیده اند که امکان جدا شدن آنها به راحتی وجود دارد.

سیم نایلون 0.75*2

از این سیم برای تغذیه روشنایی ها و تجهیزات سبک میتوان استفاده نمود. با کد شناسایی H03VH-H معرفی میشود و از رسانای مس افشان کلاس 6 بسیار انعطاف پذیر و عایق PVC معمولاً سفید رنگ تشکیل یافته است. این سیم دو رشته با سایزهای 0.5×2 و 0.75×2 میلیمتر مربع ارائه میگردد.

سیم انعطاف پذیر با عایق کم دود و بدون هالوژن

برای دستیابی به ایمنی بالاتر و حفظ سلامتی و جان انسانها در درجه اول و نیز محافظت از تجهیزات حساس در درجه دوم، گاهی به سیمهایی نیاز خواهیم داشت که در صورت سوختن دود زیادی از آنها منتشر نشود و گازهای متصاعد شده از آن سمی و خورنده نباشند.

سیم ساختمانی کم دود

با مقداری تغییر در آمیزه PVC میتوان آن را کم دود نمود؛ اما غالباً از آمیزه های دیگر بر پایه پلی الفینها یا دیگر کُمپَوندهای کراسلینک شده در تولید عایق سیمهای کم دود و هالوژن فری استفاده میگردد. این سیمها با اسامی Low Smoke & Halogen Free یا Low Smoke & Zero Halogen و به اختصار LSHF یا LSZH، شناخته میشوند.

در ساخت این سیمها نیز مس افشان کلاس پنج به کار میرود و در سایزهای گوناگون قابل تولید خواهند بود. از کوته نگاشتهای H03Z-K و H05Z-K برای معرفی این سیمها استفاده میگردد که ولتاژ نامی آنها مانند سیمهای PVC برابر با 300/500 تا سایز یک و 450/750 ولت برای سایزهای بیش از یک میلیمتر مربع خواهد بود.

از این سیمها در صنایع حساس، سیم کشی داخلی هواپیماها، واگنهای قطار و موارد مشابه دیگر استفاده میشود.

سیم انعطاف پذیر با عایق سیلیکون رابر

با تغییر در جنس عایق سیمهای افشان، میتوان به ویژگیهای متفاوتی از نظر فیزیکی، شیمیایی و تحمل حرارتی دست یافت. استفاده از عایق سیلیکون رابر سبب میشود که حداکثر دمای قابل تحمل سیم در کار پیوسته و نرمال تا 180+ یا 200+ سانتیگراد ارتقاء باید. سیلیکون به نسبت پی وی سی از نرمی و انعطاف پذیری بیشتری هم برخوردار است.

سیم روکش سیلیکونی

در کنار این مزایا، غیر قابل بازیافت بودن و استحکام مکانیکی کمتر، از معایب این آمیزه عایقی در مقایسه با PVC به شمار میروند. سیمهای سیلیکونی افشان معمولاً از رسانای مس قلع اندود کلاس 5 در سایزهای گوناگون و ولتاژ اسمی 300/500 ولت ساخته میشوند. برای افزایش پایداری فیزیکی و مقاومت در برابر سایش، از پوشش فایبر گلاس موسوم به ابریشم مصنوعی مقاوم در برابر حرارت هم میتوان در این سیمها استفاده نمود که در این صورت از نام سیم دو روکش برای معرفی آن استفاده میشود.

سیمهای افشان سیلیکونی در وایرینگ مدارهای مجاور دمای بالا، اجاقها و خوراکپزهای الکتریکی، وسایل برقی گرما زا مانند بخاریها و سیمکشی داخل لامپها به کار میروند. کدهای SiF، SIF/GL، H03S-K معرف سیمهای افشان سیلیکونی هستند. حداقل شعاع خمش این سیمها 5 برابر قطر نهاییشان بیان شده است.

سیم مقاوم در برابر حریق

گاهی برای برقراری مدارهای خاص مانند سیمکشی داخل تجهیزات سامانه های اعلان، اعلام و کنترل حریق به سیمهای انعطاف پذیری نیاز خواهد بود که از استحکام حرارتی بالا در برابر آتش برخوردار باشند. یک راهکار برای ساختن چنین سیمی، استفاده از نوار میکاست. میکا یک عایق الکتریسیته است که از پایداری حرارتی بالایی هم بهره مند میباشد.

سیم نسوز میکادار

در این سیمها (مطابق تصویر بالا) یک یا دو لایه نوار میکا بر روی رسانای افشان پیچانده میشود و پس از آن با یک پلیمر خاص، پوشش نهایی LSHF که خود خاموش کن، کم دود، عاری از هالوژن و بدون گاز کلر است، ایجاد میگردد. این سیمها میتوانند در مدت زمان مشخص مانند 120 تا 180 دقیقه، شعله آتش تا دمای 750+ سانتیگراد را تحمل نموده و با حفظ خاصیت عایقی خود، یکپارچگی مدار الکتریکی را حفظ کنند. در این صورت عنوان Fire Resistant را میتوان در معرفی سیم به کار گرفت.

سیم مفتولی با سیم افشان چه تفاوتی دارد؟

اکنون که اطلاعات مفیدی درباره سیمهای افشان و انواع آن ارائه شد، به سراغ این پرسش مخاطبان گرامی هم میرویم و نگاهی بر تفاوتهای میان سیمهای مفتولی و افشان خواهیم داشت.

تفاوت سیم افشان و مفتولی

هادی سیم مفتولی در نوع کلاس 1 تنها از یک رشته مفتول مسی تشکیل یافته است؛ اما در سیم افشان همان طور که ملاحظه نمودید، تعداد مفتولهای نازک مسی زیادی برای ساخت هادی به کار میروند. همین تفاوت سبب میشود در بعضی ویژگیهای این سیمها تفاوتهایی حاصل شود که مهمترین آنها عبارتند از:

  1. انعطاف پذیری سیم افشان بیشتر از سیم مفتولیست.
  2. در اتصالات قابل انعطاف، بهتر است از سیم افشان استفاده شود.
  3. مقاومت الکتریکی سیم مفتولی مقداری کمتر از سیم افشان در سایز یکسان خواهد بود.
  4. پایداری سیمهای مفتولی در نقاط ارتباطی و اتصالات معمولاً بهتر است.
  5. سیمهای مفتولی مقاومت بهتری در برابر خوردگی نشان میدهند.

شباهت این سیمها نیز در جنس رسانای آنهاست که هر دو از مس ساخته میشوند. با توجه به محل نصب، نوع کاربری و رجوع به استانداردها، میتوان نوع مناسب سیم را از این میان برگزید.

محاسبه سطح مقطع سیم افشان

اگر طول مدارها و سیمها زیاد نباشد، میتوان بر پایه جدول حداکثر جریان مجاز که از نظر گذشت، برای انتخاب سطح مقطع مناسب سیمهای افشان استفاده نمود. اما اگر مدارها طولانیتر باشند، با رخدادی به نام افت ولت ولتاژ مواجه خواهیم شد.

یک فرمول ساده برای مدارهای AC تکفاز وجود دارد. این فرمول با توجه به طول سیمها، مقدار هدایت الکتریکی مس، ولتاژ نامی شبکه و مقدار افت ولتاژ مجاز، سطح مقطع سیم را پیشنهاد میدهد. با استفاده از جدول بیشینه جریان مجاز و این فرمول میتوان سایز مناسب سیم را محاسبه نمود.

فرمول عبارتست از: A= L×I/358 که در آن L طول سیم به متر، I جریان عبوری به آمپر و A سطح مقطع سیم به میلیمتر مربع میباشد. این فرمول برای سیمهای مسی در مدار تکفاز 230 ولت با ضریب قدرت 0.85 و حداکثر افت ولتاژ مجاز 5% به دست آمده است.

یک مثال بیان میکنیم. فرض کنید طول مدار تکفاز در سیمکشی تابلوهای یک کارخانه 100 متر است و جریان 10 آمپری از سیمها عبور خواهد نمود. در دمای 30 سانتیگراد، چه سایزی از سیم افشان مسی برای این کار مناسب است؟

ابتدا به جدول مراجعه میکنیم و میبینیم که سایز 1 میلیمتر مربع قادر به عبور 11 آمپر در دمای 30 سانتیگراد خواهد بود؛ اما آیا افت ولتاژش در محدوده مجاز خواهد بود؟ پس به سراغ فرمول میرویم. 100 متر را در 10 آمپر ضرب کرده و به عدد 1000 میرسیم. حاصل را بر 358 تقسیم میکنیم که میشود: 2.79 و این یعنی سیم 1 مناسب نخواهد بود.

2.79 بیشتر از سایز استاندارد 2.5 است و بهتر خواهد بود که سایز 4 را برگزینیم. سیم نمره 4 میتواند جریان 10 آمپری را در طول 100 متر منتقل نماید بدون آنکه دمای سیم و افت ولتاژ مدار از مقادیر مجاز در نظر گرفته شده بالاتر رود.

نکات مهم در خرید سیم افشان مسی

دانش خرید و اطلاع از مشخصات محصول باعث خواهد شد مشتریان خرید خوشایندی را تجربه نمایند. چنانچه بخواهیم نکات مهمی را برای دستیابی به خریدی رضایتمندانه برشماریم، باید بگوییم:

  1. حداکثر تناسب میان سیم (های) انتخاب شده با نوع کاربری وجود داشته باشد.
  2. سایز سیمها درست انتخاب شوند.
  3. استاندارد بودن سیم برق افشان و سیم ارت افشان یک ضرورت و حداقل ویژگی لازم برای آن است.
  4. خرید، فروش و عرضه محصولات مرغوب یک چرخه پر سود و خیر را برای تولید کنندگان، فروشندگان، خریداران و مصرف کنندگان ایجاد خواهد نمود.
  5. فروشنده ای که تضمینهای کیفی در مورد کالای پیشنهادی اش ارائه میکند، سطح رضایت و اطمینان مشتریانش را بالا خواهد برد.
  6. ارائه مشاوره فنی و مستند که از فروشندگان متخصص بر می آید، مورد توجه خریداران واقع خواهد شد.
  7. خرید بر اساس آگاهی به جای خرید بر پایه پیشنهادهای غیر حرفه ای یا صرفاً مبتنی بر نام و نشان پیشنهاد میگردد.
  8. شاخصه های کیفی را فدای قیمت زمان خرید نکنید که در آینده پشیمانی و خسارت به بار خواهد آورد.

قیمت سیم افشان

در بازار داخلی و بین المللی، معمولاً با تفاوتهایی در قیمت سیمهای افشان مسی رو به رو میشویم. این تفاوتها میتواند متأثر از فاکتورهای متعدد و متفاوتی باشند. درست است که مؤثرترین شاخصه در تعیین قیمت این سیمها، نرخ روز مس میباشد؛ اما نحوه خرید این فلز توسط تولید کنندگان میتواند در قیمت تمام شده تأثیرگذار باشد.

مثلاً قیمت خرید نقدی مس متفاوت با قیمت معاملات نسیه آن است. این موضوع میتواند سبب تغییر در قیمت نهایی سیم برق افشان یا سیم ارت افشان روکشدار با مشخصات فنی و کیفی یکسان شود. افزون بر این، کیفیت ساخت نیز بر قیمت اثر خواهد داشت. تولیدات ضعیف که حتی به حداقلهای استاندارد هم نمیرسند، صرفاً قیمت ظاهری کمی دارند؛ اما هزینه های ثانویه به کارگیری آنها متوجه مصرف کنندگان و کاربران خواهد شد.

به طور کلی روابط و نکات زیر در قیمت سیم افشان وجود دارند:

  • سیم با سایز کمتر قیمت ارزانتری نسبت به سیم با سایز بالاتر دارد.
  • سیم افشان معمولی قیمت کمتری در مقایسه با سیمهای LSHF، مقاوم در برابر حرارت و مقاوم در برابر آتش خواهد داشت.
  • تغییر قیمت مس و مواد به کار رفته در ساخت عایق سیمها موجب نوسان در قیمت آنها میگردد.
  • مقدار خرید میتواند بر قیمت پیشنهاد شده اثر بگذارد؛ معمولاً فروشندگان تخفیفهای پله ای برای سفارشهای عمده ارائه میکنند.
  • محل تحویل و هزینه هایی مانند حمل و نقل که ممکن است شامل ارسال سیمها شود، بر قیمت پیشنهاد شده اثر خواهند داشت.

فروش انواع سیم افشان مسی

فروش سیم افشان صنعتی

در متن اشاره شد که شمار قابل توجهی از متقاضیان علاقه مند هستند سیم افشان استاندارد را خریداری کنند. در کنار این، خدمات فنی و پشتیبانی، پیشنهاد قیمت مناسب و منصفانه و ارائه تضمینهای کیفی نیز برای خریداران مهم خواهد بود.

نامیرا کابل که تلاش میکند با ارائه اطلاعات کافی، مسیر را برای خرید آگاهانه هموار سازد، ساز و کارها و راهبردهایی را به کار بسته است تا سیمهای برق و ارت افشان استاندارد و مرغوب با تنوع در سایز و رنگ و با قیمت متعادل به دست مشتریان گرامی برسند.

علاقه مند هستیم رابطه تجاری میان ما و مشتریان یک رابطه پایدار و طولانی مدت باشد. بر این اساس عمل به تعهدها حتماً مورد توجه قرار میگیرند. در نظر گرفتن منفعت هر دو طرف معامله و توجه به موفقیت پروژه ها و طرحهای خریداران نیز در دوام این رابطه نقش مهمی خواهند داشت.

کارهای خوب، راه حلهای مفید و رشد مستمر در شاخصه های تعامل با شرکای تجاری با بهره گیری از نظرات و بازخوردها، تقدیم شما مخاطبین محترم نامیرا کابل باد.